Гумова фарба для даху: поради і особливості нанесення

Гумова фарба для даху: поради і особливості нанесення

Своєчасний догляд і періодичне фарбування даху – ось запорука якісної покрівлі, яка віддячить вам довгими роками служби. У цьому матеріалі ви дізнаєтесь, як підготувати дах до фарбування і чому гумова фарба підходить для цього найкраще.

Фарбування виконує не тільки естетичну функцію, першочергове завдання цього процесу – захист покрівлі, збереження її стійкості і підтримання кольору.

Незалежно від того, яким саме матеріалом вкритий дах будинку: шифер, черепиця, профнастил або метал, є ряд ознак, які свідчать про те, що покрівля потребує фарбування:

  1. Поява корозії (сірі розводи на покривному матеріалі).
  2. Поява подряпин чи пошкоджень лакофарбового покриття.
  3. Поява моху і грибка.
  4. Вигорання кольору.

Вчасне виявлення цих ознак збереже дах і дозволить відтермінувати його завчасний ремонт.

Для фарбування покрівлі не підійде будь-яка фарба. Вона повинна мати ряд властивостей: бути стійкою до атмосферних впливів і води, мати хорошу адгезію (зчеплення) з поверхнею, бути еластичною і зручною у використанні. Наприклад, метал під дією сонячних променів розширюється, тому неякісна фарба почне тріскатися. Враховуючі всі ці особливості, рекомендуємо зупинити свій вибір на універсальній гумовій фарбі Rubber Paint Farbex.

Переваги універсальної гумової фарби Rubber Paint Farbex:

  • Підвищена стійкість до атмосферних впливів, механічної дії, ультрафіолетового випромінювання та перепадів температур.
  • Високоеластична, з гарною адгезією до багатьох поверхонь.
  • Паропроникна, стійка до розтріскування, володіє низькою водопроникністю (за ДСТУ EN 1062).
  • Легко наноситься та швидко сохне.
  • Утворює матове покриття.
  • Має 15 готових кольорів, а також може колоруватися за каталогом NCS.

Інструменти

Фарбування даху – складний процес і вимагає професійного підходу. Справа не тільки в тому, що треба якісно підготувати поверхню, не пошкодивши її, головне – це безпека. Тому якщо у вас є можливість звернутися до спеціалістів, радимо скористатися їх послугами, а якщо ви вирішили виконати фарбування самостійно, то для роботи вам знадобиться:

  • зручний одяг, який не буде обмежувати рухи;
  • неслизьке взуття (гумове або повстяне);
  • драбина і страховка;
  • жорстка щітка по металу, болгарка з насадкою у вигляді щітки округлої форми (для очищення поверхні від грибка, моху та іржі. Професійні служби застосовують для цього обладнання високого тиску);
  • пензель, валик або розпилювач (залежно від матеріалу покрівлі).

Більш детально про інструменти можна почитати у нашій статті «Який інструмент обрати для фарбування».

Етапи підготовки даху перед фарбуванням

Перший етап підготовки даху – це візуальна оцінка його стану і виявлення дефектів. Після ретельного огляду зовнішнього покриття, можна розпочинати етап очистки поверхні від бруду, моху, грибка, старого покриття чи іржі. Найпростіший спосіб – механічний за допомогою жорсткої щітки по металу. Ця технологія не вимагає спеціальних навичок, однак очищення вимагає великих витрат часу і сил. Якщо мова йде про шифер, то пил, який формується під час очищення, являється небезпечним для здоров’я людини, тому краще завчасно потурбуватися про купівлю респіратора. Для полегшення і прискорення очищення можна використати болгарку з щіткою-насадкою, але дійте обережно у випадку з шифером, аби не пошкодити цілісність листів. І останній спосіб – використання гідро струменевого апарату, суть якого полягає у подачі води на поверхню під тиском. Для шиферного даху оптимальний показник тиску не більше 350 бар. Цього достатньо, щоб не зруйнувати поверхню, а добре її очистити від найменших частинок грибка.

Якщо під час очищення були виявлені дефекти, то наступним етапом буде усунення недоліків чи ремонт даху.

Фарбування даху універсальною гумовою фарбою Rubber Paint Farbex

Шифер і черепиця Профнастил або оцинкований метал Чорний метал
Шифер має пористу структуру, тому після очищення треба нанести тонкий шар фарби. Це допоможе з’єднати дрібні частинки і пил, що залишився на поверхні. Так ви збільшите адгезію (зчеплення) наступного шару фарби до поверхні. Фарбувати шифер зручніше пензлем чи розпилювачем, бо валик може утворювати патьоки. Фарбування цих матеріалів не потребує спеціального обладнання і попереднього ґрунтування. Головне, добре очистити поверхню, а якщо вона була промита водою, добре її просушити перед фарбуванням. Після очищення чорного металу допускається, що його одразу можна фарбувати, але для найкращого результату, рекомендуємо заґрунтувати поверхню ґрунтовкою ГФ-021 антикорозійною Farbex або ґрунтом антикорозійним швидковисихаючим Maxima

Поради і особливості фарбування даху універсальною гумовою фарбою Farbex

Правильно обраний час для фарбування даху – перше, що ви повинні враховувати. Якісне фарбування потребує певних погодних умов: відсутність вітру, опадів і палючого сонця. Ідеально для фарбування даху підходить весна (квітень, травень) та осінь (вересень, жовтень). Якщо все-таки ви вирішили оновлювати покрівлю влітку, майте на увазі металеві дахи можуть сильно нагріватися, тому заплануйте все на не сонячний день. Приступайте до роботи вранці або ввечері, і пам’ятайте фарба має висохнути доки не випала роса.

Наголошуємо, що починати фарбування можна лише після повного вихання підготовчих матеріалів. Правильно розрахувати кількість фарби можна тут.

Перед початком фарбування добре перемішайте гумову фарбу Rubber Paint Farbex, щоб досягти однорідності кольору. При необхідності розбавити її водою, але не більше 5% від ваги фарби.

Наносити фарбу необхідно за температури повітря і покриття від 10 ºС до 30 ºС при відносній вологості повітря не більше 80%.

Фарбування краще проводити в 2-3 шари і кожен наступний шар наносити лише після повного висихання попереднього (не більше 2 години). Фінішний шар покращить захисний і декоративний ефект, а також зробить поверхню більш однорідною.

Після роботи інструменти достатньо ретельно промити водою.

Враховуйте всі рекомендації і отримуйте якісний результат від використання якісних матеріалів.

Ще більше інформації про властивості універсальної гумової фарби Rubber Paint Farbex  та особливості її нанесення на різні поверхні можна дізнатися у цих відео:

https://www.youtube.com/watch?v=clXUaQsgJR4&t=181s
https://www.youtube.com/watch?v=O6LhAQnhMlk&t=361s



Поширені запитання

Фарбувати дах краще навесні, у квітні чи травні, або восени, у вересні чи жовтні за температури повітря і покриття від 10 ºС до 30 ºС при відносній вологості повітря не більше 80%.

Колір даху має гармонійно поєднуватися з кольором фасаду.

  • Пісочний або бежевий фасад – коричневий або червоний дах.
  • Сірий або білий фасад – графітний або чорний дах.
  • Оливковий чи світло-жовтий фасад – зелений дах.

Також при виборі слід обов’язково враховувати клімат даного регіону. Пам’ятайте, що темний колір притягує сонце, а світлі тони добре відображають сонячні промені.

Для роботи вам знадобиться:

  • зручний одяг, який не буде обмежувати рухи;
  • неслизьке взуття (гумове або повстяне);
  • драбина і страховка;
  • жорстка щітка по металу або болгарка з насадкою у вигляді щітки округлої форми (для очищення поверхні від грибка, моху та іржі);
  • пензель, валик або розпилювач (залежно від матеріалу покрівлі).

Для фарбування залізного даху підходить ґрунтовка ГФ-021 антикорозійна Farbex та універсальна гумова фарба Rubber Paint Farbex.


14.02.2023