Як самостійно оновити старі меблі


Якщо вам набрид старий інтер’єр, не обов’язково робити ремонт. Достатньо оновити меблі. Не потрібно купувати нову шафу, комод, стілець чи крісло. Ми поділимося з вами декількома порадами, як перефарбувати меблі, при цьому зберегти свої кошти.

Основна послідовність, якої ми рекомендуємо притримуватись така: очистити, відшліфувати, прибрати пил від шліфування, зашпаклювати, відшліфувати місця з шпаклівкою, пофарбувати, якщо необхідно нанести лак и вуаля – оновлені меблі вже готові.

А тепер про кожний етап окремо.

Якщо у вас стіл, стілець, ліжко, тумбочка, шафа або інші меблі з ДСП або МДФ, и до того ж лакована, тоді сміливо можете фарбувати, але спершу необхідно підготувати поверхню.

Якщо ви вирішили робити реставрацію меблів в будинку, то заздалегідь потурбуйтесь про місце роботи, тому що буде багато пилу. Накрийте плівкою підлогу та меблі, які стоять в кімнаті, та інші елементи. Якщо у вас є можливість реставрувати фурнітуру на свіжому повітрі, тоді краще зробіть це там.

Підготовку поверхні необхідно почати з ретельного видалення всіх забруднень: пилу, жирних плям та інших. Для цього необхідно запастися клаптиком тканини чи губкою, миючим засобом та водою.

Як правило старі меблі можуть мати тріщини та сколи, тоді їх необхідно зашпаклювати. Для цього знадобиться акрилова шпаклівка для дерева та шпатель. Після повного висихання шпаклівки, необхідно відшліфувати зашпакльовані місця та видалити пил від шліфовки.

Після того, як меблі висохли, їх необхідно зашліфувати для того, щоб збільшити адгезію фарби (фарба краще прилипала до основи). Для цього використовуйте наждачний папір різного зерна. Починайте роботу наждачним папером крупного зерна, а потім переходьте до меншого. Якщо у вас рівна велика поверхня, тоді можна використати шліфувальну машинку – це полегшить процес. Пил після шліфування треба прибрати.

Тепер можна приступати до фарбування. Для фарбування меблів підходить акрилова емаль. Її можна придбати в Епіцентрі, Леруа Мерлен чи в будь-якому іншому магазині, де продаються матеріали для будівництва. Акрилова емаль продається вже в готових кольорах, а якщо не знайшли відповідного для вашого інтер’єру, то її можна заколорувати. Це можна зробити 2 способами:

  1. Ручним – для цього необхідно придбати колорант та додати його в емаль. При цьому методі ви самостійно регулюєте насиченість кольору.
  2. Машинним – тут все за вас зробить машина. Ваше завдання вибрати колір з каталогу RAL або NCS.

Для фарбування стане в нагоді пензель для акрилових лаків та емалей та валик з коротким ворсом. Спочатку фарбуйте пензлем ті деталі і місця, які валиком буде складно. Потім беріть валик і фарбуйте все інше.

Наносити емаль необхідно в 2 шари, щоб покриття мало максимальні захисні властивості. Максимально емаль затвердіє через 28 днів після фарбування.

Якщо ви хочете збільшити захист поверхні від механічних навантажень та стирання, тим самим продовжити термін служби покриття, тоді додатково можна нанести на меблі два-три шари лаку.

Сподіваємось, що ці рекомендації допоможуть вам змінити інтер’єр, не витративши на це багато грошей, але при цьому насолодитися процесом реставрації меблів.