Які бувають лаки для дерева


Дерево – це той будівельний матеріал, застосування якого можна побачити практично на кожному кроці. Із дерева будують домівки, паркани, роблять меблі та використовують для оздоблення та декору інтер’єра. Завдяки своїй природній красі, унікальній структурі дерево дуже красивий та екологічний матеріал. Але якщо деревину не захищати від навколишнього середовища, вона не прослужить вам тривалий термін. Дерево не стійке до дії вологи, комах, перепадів температури та інших впливів. Є декілька способів, як можна захистити дерево.

Традиційним способом захисту дерева у побуті було фарбування емалями. Емалі дешевші та мають широку кольорову палітру. При цьому структура дерева зафарбовувалась повністю, та отримували однотонне покриття. Для того, щоб зберегти дерево та залишити або підкреслити його структуру використовують прозорі лаки для дерева. Саме про це матеріал ми і розповімо вам у цій статті, визначимо які є види лаку для дерева та на що звертати увагу під час його вибору.

На сьогодні асортимент лаку для дерева дуже широкий. Він має різну основу, призначення, ступінь блиску та сферу застосування. Саме тому, у споживачів часто виникають питання, наприклад, який лак краще вибрати для фарбування на вулиці або для внутрішніх робіт. У цій статті, ви знайдете відповідь на питання, які найчастіше запитують про цей матеріал.

Лак для дерева – це засіб, який призначений для захисної та декоративної обробки дерев’яних конструкцій. Після його висихання, утворюється прозора плівка, яка надійно захищає, але при цьому не приховує природну красу.

Класифікація лаку для дерева в залежності від зв’язуючого

Один з важливіших компонентів лаку для дерева є зв’язуюче. Саме від нього залежать властивості та призначення лаку.

Залежно від зв’язуючого існують такі лаки для дерева:

  1. Органорозчинний лак для дерева (алкідний). Цей матеріал має різкий запах, тому його краще вибирати для фарбування на вулиці.
  2. Лак для дерева на водній основі (акриловий). Лак для дерева цієї категорії без різкого запаху, тому використовувати його можна на вулиці або у закритому приміщенні.

Завдяки своїм фізичним властивостям, акриловий лак створює покриття міцніше, ніж алкідний (органорозчинний).

Дуже часто можна зустріти лаки з модифікованим зв’язуючим. У якості модифікаторів можуть бути поліуретани. Поліуретанові лаки створюють більш стійке покриття до механічних навантажень. Тому на ринку часто зустрічається поліуретан-акриловий лак.

Сфера застосування лаку для дерева

У залежності від особливостей та характеристик, лак для дерева має різну сферу застосування. Для дерева на вулиці краще використовувати лак, який підходить для зовнішніх робіт та внутрішніх робіт. Такий матеріал стійкий до ультрафіолетового випромінювання, дощу, перепадам температури та інших атмосферних впливів. У приміщенні часто використовують лак, який підходить тільки для фарбування всередині. Частіше за все він не має різкого запаху і швидко висихає, тому ви не відчуєте дискомфорту під час роботи. Але вам нічого не заважає використовувати і лак для внутрішніх та зовнішніх робіт. Якщо він має різкий запах, завчасно потурбуйтеся про те, щоб кімната мала гарну вентиляцію.

Види лаку для дерева в залежності від ступеня блиску

Однією з основних функцій лаку є створення декоративного ефекти на деревині. Саме тому є лак для дерева з різним степенем блиску. Серед широкого асортименту можна зустріти глянцевий, шовковисто-матовий або матовий лак для дерева. Глянцеві лаки для дерева забезпечують поверхні блиск, але на них дуже видно подряпини. Тому такий матеріал краще вибрати для поверхонь, які будуть менше піддаватися механічним навантаженням. Матовий – приховує невеликі дефекти. Шовковисто-матовий лак для дерева увібрав у себе найкращі якості глянцевого та матового ступеня блиску.

Які бувають лаки в залежності від призначення

  1. Панельний лак. Сфера застосування цього лаку широка, ним фарбують дерев’яні конструкції або мінеральні поверхні в інтер’єрі та ті, які будуть знаходитися постійно на відкритому повітрі. Еластична плівка, яка утворюється завдяки панельному лаку, не розтріскується та не жовтіє з часом. Недолік даного матеріалу – має більш низьку стійкість до механічних навантажень, ніж спеціалізовані лаки. Тому його не рекомендовано наносити на підлогу або меблі.
  2. Лак яхтовий. Для фарбування палуб та внутрішніх дерев’яних деталей морських та річкових суден підійде саме цей лак. Він стійкий до морської, річкової води, а також до різких перепадів температури. Покриття витримує удари, подряпини та інші механічні навантаження. Завдяки яхтовому лаку, дерево надовго збереже свій початковий вигляд та прослужить вам немалий термін. Також яхтовий лак можна використовувати для захисту дерев’яних фасадів, дверей, вікон, наносити на дерев’яні підлоги терас, альтанок та інших дерев’яних конструкцій. Завдяки тому, що він має відмінну стійкість до ультрафіолетового випромінювання, ним можна сміливо фарбувати садові меблі.
  3. Паркетний лак. Цей лак виступає частіше всього покриттям для підлоги у різних приміщеннях. Дерев’яні поверхні пофарбовані цим лаком стійкі до механічних навантажень та побутової хімії. Забруднення на такому покриття можна мити і переживати за те, що воно зіпсується та втратить свій зовнішній вигляд. Сфера застосування цього лаку обмежена, ним можна фарбувати тільки всередині приміщення.

Ці різні за призначенням лаки для дерева мають спільну характеристику – зберігають структуру дерева та підкреслюють природну красу.

Колорування

Лак для дерева створює прозоре покриття: що стосується вододисперсійних матеріалі вони мають безкольорову плівку, алкідні лаки – плівку з жовтим відтінком. Надати колір лаку можна за допомогою пігменту (колоранта). Головне пам’ятати про те, що пігментної  для надання кольору необхідно додавати не більше 10% від об’єму лаку. Чим більше ви пігменту додаєте, тим гірше стануть захисні властивості лаку для дерева.

У випадку якщо ви бажаєте заколорувати лак для дерева самостійно або ж у колорстудиях необхідно брати до уваги наступний момент: заколорований лак не зберігає структуру дерева, а зафарбовує її. Надати колір дереву, але при цьому зберегти його природну красу допоможе деревозахисний засіб (лазур, імпрегнат та ін.). Ці матеріали створюють покриття не стійке до механічних навантажень, для отримання цих властивостей, додатково поверхню необхідно пофарбувати паркетним або яхтовим лаком для дерева.

Лак для дерева – це відмінний вибір для захисту та декоративної обробки дерев’яних конструкцій. Правильно підібраний лак для дерева надійно збереже вашу конструкцію та збереже її природню красу.