Для чого необхідна латексна фарба: переваги та недоліки


Для ремонту в домівці часто використовують фарбу. І це не дивно, адже фарба найдоступніший та найлегший спосіб оновити інтер’єр. Зараз серед споживачів користується попитом латексна фарба. Як і кожен матеріал, латексна фарба має свої переваги та недоліки.

У цій статті ми розкажемо вам все про латексну фарбу та відповімо на питання, які задають нам найчастіше.

Латексна фарба – це матеріал на водній основі до складу якого входить латексний полімер. Завдяки своїм властивостям вона підходить для фарбування стін майже в будь-якому приміщенні.

Розглянемо переваги латексної фарби у порівнянні з іншими матеріалами, які також популярні для обробки стін.

Латексна чи акрилова фарба

Іноді, споживачі плутають латексну та акрилову фарбу та думають, що це один матеріал. Але це не так.

Дійсно, ці фарби мають дуже схожі характеристики. Наприклад:

  • не мають різкого запаху;
  • швидко висихають;
  • їх можна мити;
  • розріджують водою;
  • колоруються у відтінки за каталогами кольорів;
  • екологічні.

Між ними є дві вагомі різниці, які можуть бути ключовими у виборі фінішного покриття для стін. Це – стійкість до миття. Цей показник визначається кількістю циклів, які заміряються у лабораторії за допомогою спеціального приладу «Тестер до мокрого стирання». Існує 5 класів стійкості фарби до миття. 1 клас найвищий і означає, що фарба стійка до інтенсивного багаторазового миття, а 5 клас – найнижчий і вказує на стійкість до сухого очищення.

Дуже часто можна побачити, що акрилова та латексна фарба має 1 клас стійкості до миття. Завдяки тому, що до складу латексної фарби входить високоякісний латекс, вона витримує миття агресивними миючими засобами. До того ж мити такі стіни можна не тільки м’якою губкою, але і щітками середньої жорсткості. Акрилова фарба витримує миття не агресивними миючими засобами і тільки м’якою губкою.

Отже, латексну фарбу необхідно купувати для стін, які будуть піддаватися частому забруднюванню (громадські місця, медичні установи, навчальні заклади та ін.). У свою чергу акрилова підходить для фарбування стін у спальні, вітальні або інших приміщеннях, де забруднення будуть мінімальними.

Другий показник – еластичність. Латексна краска створює еластичне покриття, що не можна сказати про акрилову фарбу. Наприклад, якщо шпаклівка почне тріскатися, мікротріщини на латексній фарбі з’являться у меншій мірі, ніж на акриловій.

Латексна фарба чи шпалери

Купуючи шпалери, споживачі думають: «Стіну особливо підготувати не потрібно, швидко їх поклею їх і буде нова кімната». Впізнали себе?

Ми з вами згодні, адже дійсно фарбування потребує ретельної підготовки стін. Але якщо ви бажаєте зробити якісний ремонт с довготривалою перспективою, тоді підготувати стіну необхідно і перед наклеюванням шпалер. Цей процес включає:

  1. Вирівнювання стін. Перед фарбуванням стіну необхідно вирівняти ідеально, оскільки фарба не приховує дрібних дефектів. У свою чергу шпалери приховають дрібні дефекти, тому ідеально вирівнювати стіни не обов’язково.
  2. Ґрунтування.
  3. Нанесення фінішного покриття. Пофарбувати стіну легше, ніж наклеїти шпалери. З фарбуванням стін справиться одна людина і на це вона витратить мало часу. Наклеїти шпалери ви також можете самостійно, але це буде важно і це займе багато часу.

Якщо ж вам набридне інтер’єр, і ви забажаєте змінити шпалери, тоді приготуйтесь знімати старі. На перший погляд здається, що відривати старі шпалери легко та швидко, але це не так. Іноді вони дуже добре приклеюються і відірвати від стіни практично не можливо, на це необхідно витратити багато часу. Тому з цим краще впоратися з другом.

Повторне фарбування стіни латексною фарбою не змусить вас витратити багато зусиль. Просто перед фарбування її необхідно попередньо очистити від пилу та бруду. І все, можна починати фарбувати.

Безумовно, шпалери мають свої переваги, це:

  • багато варіантів дизайну;
  • приховують дрібні дефекти.

Але у латексної фарби їх більше:

  • колорується у багато відтінків (ви точно виберете для себе колір);
  • різна ступінь блиску (матова, напівматова, шовковисто-матова, напівглянцева);
  • стійка до миття;
  • легко наноситься;
  • для роботи необхідна одна людина.

У латексної фарби є лише один недолік – ідеально підготовлена поверхня, але, якщо дивитися в перспективі – це навіть перевага.

Латексна фарба чи декоративна штукатурка

Декоративна штукатурка, як і латексна фарба все частіше використовується для обробки стін. Декоративна штукатурка стала популярною завдяки своєму ефекту, який виходить на стіні після нанесення. Латексна фарба не має вираженого декоративного ефекту, але має інші переваги. Під час вибору серед цих двох матеріалів враховуйте наступні моменти:

  1. Вартість матеріалів. Латексна фарба коштує дешевше, ніж декоративна штукатурка.
  2. Додаткові інструменти. Для нанесення декоративної штукатурки необхідні кельми, шпателя, штукатурні ковші, трафарети, структурні валики та ін. Це в свою чергу впливає на загальні витрати. Для нанесення латексної фарби достатньо мати пензель, для фарбування важкодоступних місць та валик із середнім ворсом.
  3. Час виконання робіт. Пофарбувати стіну латексними матеріалами набагато швидше та легше, чим оформити її за допомогою декоративних матеріалів.

Якщо ваша поверхня оформлена декоративною штукатуркою, змінити колір стіни не так легко. Попередньо вам необхідно зняти всю стару штукатурку і після нанести її заново уже у тому кольорі, який ви вибрали. Якщо ж стіни раніше пофарбовані латексною фарбою, просто попередньо необхідно витерти пил та заколорувати фарбу в необхідний колір, та можна приступати до фарбування.

Латексна чи органорозчинна фарба

Все більше людей у приміщеннях використовують фарбу на водній основі, але все одно залишаються ті, хто фарбує алкідними матеріалами.

Єдина перевага алкідної фарби на латексною – зносостійкість. Алкідне покриття набагато легше відмити від забруднення, і воно більш міцніше. Але цей матеріал виділяє токсичні речовини, що негативно впливають на здоров’я, мають різкий запах та повільно висихають. На ремонт з цим матеріалом ви витратите багато часу, та ви завдаєте шкоди вашому здоров’ю.

Зараз вибір фарб не обмежений і до того ж є матеріали, які екологічні, наприклад, латексна фарба, вона не нашкодить вашому здоров’ю.

Переваги латексної фарби

Давайте підсумуємо всі переваги латексної фарби:

  • екологічна – не шкідлива для вашого здоров’я;
  • не має різного запаху – можна використовувати в закритих приміщеннях;
  • колорується у багато відтінків – багато колірних рішень на будь=-який смак та для будь-якого інтер’єру;
  • легко наноситься – пофарбувати стіни латексною фарбою зможе будь-яка людина без особливих знань у малярській справі;
  • приховує дрібні дефекти стін;
  • паропроникна;
  • має високу покривну здатність.

Загальні недоліки латексної фарби

Латексна фарба має декілька недоліків:

  • не можна наносити без попередньої підготовки на металеву, дерев’яну, мінеральну поверхні;
  • легко пошкодити структуру (необхідно добре дати висохнути матеріалу. Мити стіну можна тільки через 28 днів пісня нанесення);
  • сам матеріал чутливий до температурних змін, тому зберігати її необхідно в оптимальних умовах.

Латексна фарба – це якісне та надійне покриття для ваших стін. Використавши її, ви залишитесь задоволені не тільки від результату, але і від процесу роботи.