Тренди в інтер’єрі 2023 року

Розумне споживання, інноваційні технології, екологічність і комфорт – вже декілька років поспіль відображення цих тем є завданням номер один в усіх сферах життя. Тому тренди в дизайні інтер’єру 2023 року будуть відображати актуальні тенденції суспільства.

  • Екологічність та натуральні матеріали

Тренд на екологічність напряму пов’язаний з бажанням бути ближчим до природи, тому цей рух знайшов своє відображення у дизайні. З кожними роком натуральність у всьому все сильніше закріплює свої позиції. Суспільство приходить до раціонального і усвідомленого споживання. Додавати яскраві акценти за допомогою кімнатних рослин або створювати на балконі не комору, а міні-город – ось що нас чекає у 2023 році.

Попитом користуються речі з  переробленої або натуральної сировини. В поточному році актуальними будуть матеріали, які легко адаптуються під різні стилі і вони екологічно чисті: дерево, скло, камінь, вовна, бавовна, глина, кераміка.

Меблі з деревини, особливо з горіха, дуба, ясена і тіка будуть користуватися попитом. Особливо цінуватиметься необроблене дерево з сучками, різними нерівностями і тріщинами. Дерев’яна текстура чудово поєднується з бетоном і оксамитом, створюючи затишок і комфорт.

Особлива увага буде приділятися склу. Скло у виготовленні меблів робить їх легшими і більш лаконічними. Панорамні вікна, міжкімнатні перегородки, світильники, полиці, вази і посуд – все це знайде своє місце у сучасному інтер’єрі. Поєднання скла і технологій створило новий вид матеріалу смарт-скло (smart glass). Smart glass – це технологія з функцією перемінної прозорості. Система складається з двох шарів скла, поміж якими розміщена плівка з рідкокристалічного матеріалу. У вимкненому режимі рідкі кристали розсіюють світло і плівка виглядає матовою, непрозорою. При подачі електрики, кристали починають рухатися, змінюють своє положення, і плівка стає повністю прозорою. Однак незважаючи на те, який режим включений, властивість пропускати світло залишається незмінною. Ця технологія дозволяє поєднати простір і візуально його збільшити.

Популярністю буде користуватися мармур. Із акцентного матеріалу він переходить до основного: підлогове покриття, стіни, підвіконники, кухонні поверхні, камінні портали і таке інше. Мармур добре поєднується зі шкірою і металевими елементами, що теж відповідає пункту про екологічність та натуральність. У випадку, якщо ви хочете зробити трендовий інтер’єр більш бюджетним, зверніть свою увагу на декоративні штукатурки. Серія декоративних матеріалів від Maxima-decor створюють ефект мармуру, бетону та інших натуральних каменів. Приємним бонусом є те, що деякі декоративні матеріали можна наносити не лише на стіни і стелю, а й на меблі.

  • Природні кольори

Щодо кольору, у 2023 році панують натуральні кольори. Хітом цьогорічної виставки в Мілані став зелений колір, але не яскравий, а більш приглушений – трав’янистий. Він чудово підходить для обробки стін, предметів меблів і сантехніки, а також підкреслить простір, у якому є кімнатні рослини.

Зелений колір чудово поєднується з коричневим, тому не дивно, що другим по популярності став відтінок «пряний мед». У різних варіаціях він приймає бурштиновий, піщаний, карамельний тон, а у поєднанні з різним освітленням може заспокоювати і розслабляти або навпаки стимулювати до дії і наповнювати енергією.

Що стосується саме ультрамодних відтінків, то лідерську позицію зайняв м’ятний колір. Дехто вважає його надто яскравим і зухвалим, однак він добре відповідає тенденції використання природних кольорів, адже це колір живої природи і весняного саду. Він стильно виглядає, коли акцентом є одна стіна. Колір м’яти можна поєднувати з рослинним орнаментом, геометричними фігурами або більш нейтральними кольорами.

Має своїх прихильників темно-синій колір. Однак його роль розбавити інтер’єр, надати йому таємничості і витонченості. Темно-синій колір найбільш виграшно виглядає з білим.

Взагалі відтінки синього кожного року потрапляють в тренди інтер’єрного дизайну. Синій завжди асоціюється з небом, морем і водою. Крім цього має позитивний вплив на нервову систему, заспокоює і нормалізує емоційний стан, бо головна функція кольору – створити комфорт і відчуття душевної рівноваги.

Завершує п’ятірку трендових відтінків – бордовий колір. Тільки сміливі не бояться використовувати його у реалізації інтер’єрних рішень. Ідеально бордовий виглядає у великих і просторих приміщеннях, а текстиль у цьому відтінку виглядає вишукано і елегантно.

  •  Автентичність

Ще один тренд 2023 року – це автентичність. Аскетизм, функціональна практичність і нейтральні кольори відходять в минуле. На заміну приходять унікальні арт-об’єкти і речі, які дорогі серцю. Але не варто плутати автентичність і використання антикваріату. Антикваріат – це речі, які частіше за все належали не вам і були куплені на барахолці, в той час як автентичність пов’язана з речами, які зберігалися вашою сім’єю і мають свою історію.

Головне завдання автентичності – дати нове життя старим речам. Таким чином ви пожвавлюєте вигляд своєї оселі і не витрачаєте кошти на покупку нових речей. Розумне споживання вчить шукати шляхи повторного використання різних матеріалів у нових формах. Тож не поспішайте викидати бабусині скрині, стільці чи світильники, можливо саме ці предмети стануть модним акцентом вашого інтер’єру.

Ваш дім  – це місце сили і натхнення, тому наповнюйте його речами, які буть дарувати вам радість і приносити задоволення. Слідкуйте за трендами, прислухайтеся до себе і створюйте красу навколо.