Тренди в інтер’єрі 2024

2024 продовжує тренди цього року на природність, функціональність та впровадження у дизайн smart-технологій. Однак, є ще декілька тенденцій, які будуть актуальні наступного сезону.

  1. Дофаміновий декор

Дофаміновий декор – тренд, який найбільше обговорюють і очікують у 2024 році. Його суть – створення простору, який буде стимулювати вироблення дофаміну. Адже саме дофамін відповідає за щастя. Тож завдання інтер’єру цього сезону, підвищувати настрій, креативність, загальний стан людини та зменшувати стрес.

Як створити дофаміновий декор?

Комфорт. Все більше людей працюють з дому і знаходяться там більшість свого часу, тому інтер’єр має бути максимально комфортним: зонування простору, м’які меблі, натуральний текстиль, штори блек-аут, атмосферний декор, фотографії та аромат для дому.

Кімнатні рослини позитивно впливають на стан людини. Вони очищують простір та насичують його киснем, а ще вони прикрашають кімнату і створюють відчуття єднання з природою. Для тих хто цінує свій час, пропонуємо список рослин, які невибагливі у догляді.

Кімнатні рослини для підлоги: фікус (їх налічують 841 тип) та драцена

Кімнатні рослини для полиць або підвіконня: алоє, хлорофітум, товстянка та сансевієрія.

Яскраві кольори створюють гарний настрій. Сміливо обирайте жовтий, помаранчевий, червоний, рожевий, лавандовий, м’ятний для меблів, текстилю, килиму чи іншого декору. Насичені акценти роблять кімнату «живою».

Різні текстури. Використання матеріалів, таких як дерево, метал, скло, тканини та камінь, допомагає створити візуальний і тактильний баланс в приміщенні, підкреслити його унікальність. Поєднання різних текстур створює емоційну атмосферу, виражає особистість і стиль власника.

  1. Еклектика

Еклектика у перекладі з грецької мови означає вибирати або відбирати. Це стиль у дизайні, в основі якого лежить поєднання непоєднуваних речей в одну гармонічну концепцію. Головні принципи еклектики:

  • Використовувати не більше 3-х різних стилів, та не більше 5 кольорів.
  • Визначити один базовий стиль, традиційно для цього використовують неокласику, так як вона добре поєднується з іншими напрямами.
  • Чим спокійніша основна палітра кольорів, тим легше виділити яскраві акценти.
  • Поділ приміщення на декілька планів (передній план і задній план), де фон завжди виглядає м’якше.
  • Використання ретро-речей та старовинних меблів.
  • Наявність контрастів.
  • Увага до декоративних предметів: текстиль, живопис, фото.
  • Тематичні повтори: предмети однієї геометричної форми, незвичні об’єкти одного кольору чи форми, чи картини з однаковим художнім мотивом.

Головне, що ви маєте розуміти про еклектику – це декоративність, яка не переважає над практичністю, це перш за все комфортний простір для життя.

  1. Природні кольори для стін

Еко-тренд, який тримається вже декілька років поспіль, диктує моду на природні кольори. Перевага природних кольорів у тому, що вони ніколи не втрачають своєї актуальності, виглядають доречно та ненав’язливо.

Особливу увагу варто приділити теракотовому, ніжно-зеленому, синьому та відтінкам бежевого. Вони створюють спокійну атмосферу, легко адаптуються під різні стилі інтер’єру та добре поєднуються з різними кольорами, текстурами та фактурами.