Кольорові стелі як особливість дизайну кімнати

За останні роки прослідковується як змінюється вибір кольору для стелі і стін, і взагалі стиль інтер’єрів. Вони стають більш аутентичні та практичні. Тренд на використання екологічних і натуральних матеріалів, дозволяє втілити комфортні, зрозумілі і функціональні дизайнерські рішення. Гармонія спостерігається і у використанні кольору, яскраві, але природні відтінки і ніяких ядовитих міксів. Однак дизайнери знаходять нові способи вражати нашу уяву і вирішувати різні інтер’єрні задачі за допомогою простих способів. Одним із таких є кольорові стелі. Для нашої культури це все ще не звично, однак цей прийом завойовує все більше прихильників і можливо після цього матеріалу серед їх числа будете і ви.

Стеля в пастельних кольорах

Говорячи про кольорову стелю, не кожен готовий одразу до сміливих і яскравих кольорів. У такому випадку можна адаптувати дизайнерське рішення і підібрати для стелі пастельні відтінки: бежевий, світло-блакитний, світло-жовтий, рожевий, бузковий, світло-сірий, пудра чи персиковий.

Використання теплих відтінків можуть компенсувати нестачу природного освітлення, однак можуть візуально зменшити кімнату. Холодні відтінки будуть придавати кімнаті свіжості, наприклад, блакитний ідеально буде виглядати для кухні. Цей колір подавляє апетит, якщо ви із числа людей, які люблять влаштовувати незаплановані перекуси, то є реальний шанс допомогти собі стриматися. А от у спальні, блакитний навпаки може бути не таким вдалим рішенням. Блакитний асоціюється з небом, і є ризик, що людина не буде почувати себе в безпеці, бо це пов’язано із первісним страхом ночівлі без покрівлі.

Яскравий вибух

Що стосується соковитих і насичених кольорів, то це варіант для справжніх відчайдухів. Компонувати яскраві кольори в інтер’єрі завдання не з легких, тут може бути дві крайнощі: або ефект «Вау», або дизайнерський кошмар.

Яскрава стеля гармонічно виглядатиме у дитячій кімнаті. Та все ж є одна деталь: якщо дитина активна, то насичені відтінки будуть стимулювати до веселощів, можливо, у такій кімнаті, малечі важко буде зосередитися. Хоча для дітей, які мають спокійний і флегматичний характер яскраві кольори подарують більше енергії.

Ще один спосіб застосування яскравих кольорів на стелі – це прийом Баухауса. Нейтральні стіни, які постійно у полі зору, і кольорова стеля, як гарний простір для експериментів. У підтримку яскравої стелі можна задекорувати двері, плінтуса або карнизи.

Ще один ефект, який можна досягнути пофарбувавши стелею і двері в один колір – зсунуті межі. Така собі зорова ілюзія, при якій стеля розчиняється в повітрі.

*Баухаус – стиль в архітектурі, який пропагує єдність мистецтв, де створення ідеальної форми невід’ємна складова практичності, а простота – символ зручності.

Що стосується практичності,  тут доречно буде згадати про вибір фарби. Рекомендуємо звернути увагу на латексні фарби. З ними легко працювати, вони не розбризкуються,  рівномірно наносяться і мають високу покривну здатність. Крім цього, латексна фарба стійка до багаторазового миття, а значить ви можете обрати цю фарбу як для стелі, так і для стін.

Не менш важлива перевага полягає в тому, що латексна фарба має різні ступені блиску. Можна погратися з фактурами, наприклад, глибокоматова стеля і напівматові стіни.

Використовуючи гру контрастів треба розуміти, що це безпосередьно впливає на пропорції приміщення.  Яскравий перепад кольорів між стелею і стіною може візуально сплюснути кімнату, тому для маленьких приміщень це не найкращий варіант. У такому разі можна застосувати «наскрізний» прийом – коли стіни і стеля пофарбовані в один колір. Цей прийом можна використовувати у випадку, якщо потрібно поділити кімнату на зони. Стильно і сучасно зонування виглядає в офісному приміщенні. Використання яскравого кольору фрагментарно створює ефект алькова, тобто ніші.  Так один прийом може змінювати відчуття кімнати.

Темна стеля

Темні фарби – це завжди про витонченість та елегантність. Існує міф, що темна стеля може зменшити простір, однак правильний колір навпаки збільшить кімнату, додаючи їй глибини. Головна умова – гарне освітлення.

Чорна стеля деяких лякає, проте вона змиває верхню межу кімнати і простір здається безкінечним. Це кольорове рішення знайде своє місце в індустріальному напрямку сучасних стилів, а також в стилі loft і hi-tech. Безпрограшна комбінація чорна стеля і білі стіни. Класика, яка буде жити вічно.

Декоративне покриття

Для справжніх естетів і поціновувачів мистецтва стелю можна оформити декоративним покриттям або штукатуркою. Витончене Ottocento або Stucco Veneziano на стелі перетворить кімнату у витвір мистецтва. Довговічне, натуральне та екологічне покриття прикрасить будь-яке приміщення і стане родзинкою інтер’єру. Ще один бонус, який може подарувати декоративне покриття Stucco Veneziano – це глянцевий фініш, цей ефект візуально робить стелю вище.

Для поціновувачів loft і мінімалістичного стилю рекомендуємо розглянути для стелі декоративне покриття з ефектом натурального каменю: Art Beton, Marmorino чи Travertino. Стримано і аскетично буде виглядати кімната, якщо обрати покриття у нейтральних відтінках та нанести його і на стіни і на стелю.

Не активний інтер’єр ідеальне рішення для золотої стелі. Розкішна розкіш перевантажить кімнату, зробить її пафосною, у той час як матові білі стіни можуть створити дійсно вишуканий інтер’єр. Досягнути ефекту золота можна за допомогою декоративного покриття з кварцовим піском і перламутром Duna, декоративного покриття з перламутром та скляними мікросферами Galaxy, а також – металізованими фарбами або поталлю.

Інтер’єр – це відображення вас, тому опирайтеся на свій смак, довіряйте внутрішньому голосу і створюйте дизайн, який буде зігрівати і дарувати комфорт.



Frequently asked Questions

Щоб обрати, у який колір пофарбувати стелю, треба відштовхуватися від розміру кімнати і освітлення. Для великих і просторих приміщень можна обрати пастельні, яскраві і темні відтінки. З маленькими кімнатами ситуація інша, пастельні відтінки можуть компенсувати нестачу світла, однак є ризик, що теплі відтінки візуально зменшать простір. Які б кольорові експерименти ви не запланували, гарне освітлення дозволить втілити вжиття будь-які інтер’єрні рішення.

Можна. Спосіб фарбування стелі і стін в один колір називається «наскрізним». Для такого прийому рекомендуємо застосовувати латексну фарбу. Вона зручна у нанесенні, стійка до вигорання і розтріскування, а також приховує мікротріщини.

ТОП фарб для стелі:

  • Гіпоалергенна латексна фарба «LOTOS» Maxima
  • Фарба латексна матова «Megalatex» Maxima
  • Глибокоматова латексна фарба «Silk Touch 1» Maxima
  • Матова латексна фарба «Silk Touch 3» Maxima
  • Шовковисто-матова латексна інтер’єрна фарба «Silk Touch 7» Maxima.

Підготовка поверхні впливає на якість, стійкість і довговічність фінального результату. Залежно від виду поверхні підготовчі процеси можуть відрізнятися, однак класичні етапи виглядають так:

  1. Видалення неміцної штукатурки, фарби, що відшарувалася, вапняних покриттів.
  2. Видалення жирових, пилових та інших забруднень.
  3. Шпаклювання тріщин, вирівнювання поверхні шпаклівкою.
  4. Шліфування.
  5. Ґрунтування.